BAHAN A
250 gm butter
150 gm gula perang(brown sugar)
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
5 sudu teh madu
BAHAN B
225gm tepung superfine(boleh digantikan dgn self raising flour)
5 sudu teh susu tepung
1 susu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonet
1 sudu teh serbuk kayu manis
p/s semua bahan B hendaklah diayak terlebih dahulu.
BAHAN C
100 gm buah prunes
200 gm buah campur (better digaul dgn tepung terlebih dahulu)
1 cawan oren juice
CARA MEMBUATNYA
1.Butter dipukul dengan brown sugar hingga kembang
2.Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla
3.Masukkan bahan B yang di ayak sedikit dan kemudian bahan C secara berselang seli.
4.Masukkan madu dan digaul rata
5.Masukkan dalam loyang yang telah dilapis kertas minyak.
6.Taburkan bahan hiasan(optional)
7.Bakar adunan kek dalam oven yang telah dipanaskan 180' c selama sejam
8.Sejukkan dan baru dihidangkan.
No comments:
Post a Comment