Monday 21 September 2009

KEK LAPIS IDOLA

Bahannya:

10 biji telur ayam
16 0z mentega (fern/churn)
200gm horlick(packet kecil)
80 gm seri kaya (tin kecil)
50 gm serbuk santan
2 gelas tepung gandum
600/500 gm coklat masak (dicairkan)
1 tin susu manis
1 @ ½ gelas milo
1 gelas gula halus (icing sugar)
½ botol browning sugar(botol kecil)

Cara-caranya:

1.Pukul mentega dan gula hingga kembang
2. masukkan telur satu persatu,pukul hingga kembang
3.masukkan susu, horlick,kaya, santan,tepung dan gula
4.bahagi kan 2
a)6 senduk warna asal
b)di campur dengan milo,browning sugar dan coklat yang telah dicairkan

Cara mencairkan coklat,
MASAKAN AIR DALAM PERIUK, AMBIL MANGKUK YG TAHAN PANAS LETAKKAN COKLAT DI ATAS PERIUK YANG MENDIDIH, GAUL COKLAT HINGGA CAIR.apabila masak teruskan masuk dalam adunan yang kedua tadi.

CARA MELAPISKAN
Sendukan lapisan kuning (a)(warna asal) dan bakar hingga masak.
Kemudian masukkan lapisan b(campuran milo) bakar hingga masak.
Seterusnya ulang a) masak dengan cara yang sama dan b dengan cara yang sama sehingga habis adunan.

No comments: