Bahan2nya:
8 biji kentang
sedikit garam
Tepung 250gm
butter 25gm
freshmilk 120ml/santan pekat
sedikit air
sedikit tepung jagung
cara membuatnya:
Uli tepung dgn butter hingga menjadi dough
Sapukan sedikit butter dlm acuan pie.Ratakan dough dlm acuan pie..potongkan bahagian dough supaya nampak kemas dan cantik.Bakar dough dlm gas mark 4/5 dlm masa 20minit.
Untuk membuat bingka potato..
Rebus potato hingga lembik/tender.
Lecek sampai hancur,bubuh sedikit garam dan masukkan freshmilk/santan,tepung jagung..klu masih nampak keras aduanannya boleh tambah lagi santan..biar betul2 lembik.
Masukkan aduan bingka tadi dlm acuan pie/ratakan dan jangan terlalu penuh.Bakar dlm gas mark 5/6 dlm masa 45minit/atau hingga masak.
(boleh ganti potato dgn epal,carrot atau sweet potato ) Epal tak perlu direbus just blend dan boleh slicekan utk diletakkan diatas sebagai decoration.
*gambarnya akan menyusul a.s.a.p InsyaAllah. (upload gmbar on 31/8/2008
selamat mencuba
8 biji kentang
sedikit garam
Tepung 250gm
butter 25gm
freshmilk 120ml/santan pekat
sedikit air
sedikit tepung jagung
cara membuatnya:
Uli tepung dgn butter hingga menjadi dough
Sapukan sedikit butter dlm acuan pie.Ratakan dough dlm acuan pie..potongkan bahagian dough supaya nampak kemas dan cantik.Bakar dough dlm gas mark 4/5 dlm masa 20minit.
Untuk membuat bingka potato..
Rebus potato hingga lembik/tender.
Lecek sampai hancur,bubuh sedikit garam dan masukkan freshmilk/santan,tepung jagung..klu masih nampak keras aduanannya boleh tambah lagi santan..biar betul2 lembik.
Masukkan aduan bingka tadi dlm acuan pie/ratakan dan jangan terlalu penuh.Bakar dlm gas mark 5/6 dlm masa 45minit/atau hingga masak.
(boleh ganti potato dgn epal,carrot atau sweet potato ) Epal tak perlu direbus just blend dan boleh slicekan utk diletakkan diatas sebagai decoration.
*gambarnya akan menyusul a.s.a.p InsyaAllah. (upload gmbar on 31/8/2008
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment