BAHAN2NYA
10 biji telur ayam
300 gm tepung gandum
300 gm caster sugar
16 0z butter
150gm ghee/ 1tin kecil
1 tin susu manis
1 tin kecil kaya
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan ovellete
6 biji kuning telur (utk adunan ghee)
pewarna merah, hijau, biru.
Cara membuatnya:
1.Butter,gula dan ovellete dipukul dengan kembang.
2. Masukkan telur satu persatu hingga habis.Kemudian masukkan susu,kaya dan esen vanilla.gaul rata hingga sebati.
3.Pukul 6 biji kuning telur bersama ghee.kemudian dibahagikan kepada 3 BAHAGIAN.
Bahagian a- Warna MERAH
Bahagian b- Warna Hijau
Bahagian c- Warna Biru.
Cara membakar/ kukus
1.Ambil 1 senduk adunan butter dan dimasukkan dalam acuan dan dibakar hingga masak.Kemudian sapukan adunan ghee a-MERAH dan ambil 1 senduk lagi adunan butter dan dimasukkan atas lapisan ghee tersebut dan bakar.
2.Ulang cara yang sama dengan sapu adunan ghee b-HIJAU dan masak seterusnya ulang cara yg sama dgn sapu adunan ghee c- BIRU.
3.Ulang langkah 1 dan 2 sampai adunan habis. Akhir sekali apabila semua lapisan dah masak, masukkan semula dalam oven dlm 10 minit utk mengeringkan kek.Guna temperature yg rendah.
-InsyaAllah esok lusa ..jumpa dilain resepi. ~naty~
Syawal 2010
13 years ago
1 comment:
salam cikgu..wah..sik lupak kek lapis sarawak ya..semoga sejahtera dalam kemulian ramadhan
Post a Comment