Sunday 19 October 2008

kek Tinta Sukma Sri Sarawak

Bahan-bahannya:-

10 biji telur ayam
16 oz butter (250 gm)
2 cawan gula halus(caster sugar)
2 cawan tepung biskut mary(Blend biskut utk jadi tepung)
5 sudu nescafe
1 tin susu manis
1 botol kecil horlicks
5 sudu milo
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:-

1.Butter dan gula dipukul hingga kembang.masukkan satu persatu telur kemudian masukkan susu manis, tepung biskut mary dan esen vanilla.Gaul rata kesemua adunan tersebut.

2.Bahagikan adunan kepada TIGA BAHAGIAN

a.Adunan Milo (bancuhkan milo dgn sedikit air panas terlebih dahulu-pekat)gaulkan rata
b.Adunan nescafe (bancuhkan nescafe dgn sedikit air panas)gaul rata
c.Adunan Horlicks, gaul rata

Cara Membakar-memasak
-gunakan api bawah dan atas(oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dlm 20 minit(120'C)
masukkan 5 sudu makan adunan a MILO dan bakar hingga masak (8 minute)
lapiskan dgn 5 susu makan adunan b NESCAFE bakar hingga masak (6 minute)
lapiskan dgn 5 susu makan adunan cHORLc ICKS bakar hingga masak (6 minute)

ulang langkah yg sama utk lapisan ke 4 (adunan a) gunakan api atas sahaja dan low temperature dlm 100'C

apabila adunan semua telah habis..lapisan terakhir ..gunakan api atas dan bawah dan bakar hingga masak dan kek nampak kering..


selamat mencuba--utk visitors blog ni..hope leave a comments /chat

~naty~

No comments: